Share

Op 29 november opende het Stedelijk Museum in Amsterdam de overzichtstentoonstelling Mach Dich hübsch! van een van de meest invloedrijkste kunstenaars van de afgelopen veertig jaar; Isa Genzken. Een kunstenaar die bereidt is steeds weer alles op het spel te zetten om tot volstrekt nieuw werk te komen. Isa Genzken is dapper, vernieuwend en zeker erg opvallend. Wie al deze ingrediënten ook bezitten zijn Sander en Maurice de Graaf, de Amsterdamse tweelingbroers achter het DJ duo Doppelgang. Zij bezochten de expo van Isa en Versheid ging mee, om niks te missen van deze bijzondere ontmoeting van drie vrije geesten.

Een jojo van emoties

“Isa laat veel van zichzelf zien in haar werk. Er zijn ruimtes met kunstwerken die vrolijk zijn en met veel kleur, maar de meeste stukken komen op mij best wel zwaarmoedig over. Haar werk is vrij contrasterend en dat is ook echt het gevoel wat ik uit deze expo haal.” aldus Maurice. Beiden zijn erg onder de indruk van het werk van Genzken. Het meest interessant vindt Maurice een ruimte waarin de gebeurtenissen rondom 9/11 uitbeeld worden.

“Wow, dit was zo veel, zo overweldigend en, met alle respect, zo rommelig.
Een jojo van emoties zeg maar.”

Aan het plafond hangen banken en bureaustoelen die naar beneden lijken te vallen en veel voorwerpen zijn kapot of beschadigd. De mannen komen net terug uit New York en de stad heeft een speciaal plekje in hun hart veroverd. Wellicht dat het werk daarom extra hard binnenkomt. Volgens Maurice is Genzken heel duidelijk bezig met wat er in de wereld gebeurt en geeft ze daar een eigen invulling aan, een eigen kleur. “Ze is heel maatschappelijk betrokken en haar werk lijkt wel een grote uitlaatklep van haar eigen emoties. Dat werkt voor haar waarschijnlijk het beste, zo van; hier is mijn werk en succes ermee.”

Sander werd tijdens de expo het meest geboeid door een ruimte gevuld met rollators en kinderlijke poppen. Vanuit een hoek staart een angry Donald Duck de ruimte in, naast een afgehakt kinderbeentje. Waarom juist deze ruimte hem zo grijpt vind Sander moeilijk uit te leggen. “Ik kreeg er een soort naargeestig gevoel van, dat vind ik interessant. Esthetisch gezien deed de ruimte niet veel met me, maar wel met mijn gevoel. De ruimte gaf heel duidelijk een soort jong versus oud weer. Misschien herleidt ik dat tot mezelf. Je wilt niet perse oud worden. Ik bedoel, je wilt natuurlijk wel zo oud mogelijk worden, maar zo jong mogelijk blijven.”

Doppelgang x Isa Genzken 2

Niet iedereen hoeft alles per se te begrijpen

Isa Genzken is een vrouw van weinig woorden. Ze geeft amper interviews en haar kunst uitleggen doet ze eigenlijk nooit. Het maakt Genzken dan ook niet zoveel uit wat je van haar werk vindt. Je mag het helemaal zelf invullen. Deze vrije interpretatie is absoluut een overeenkomst tussen Genzken en Doppelgang vinden de boys. Muziek uitleggen is volgens hen bovendien ook absoluut niet te doen, het is een gevoelskwestie. De broers uiten zich door middel van muziek en kleding en dat hoeft niet per se iedereen te begrijpen.

Het is voor hen ontzettend inspirerend hoe compromisloos Genzken te werk gaat. Het een sluit het ander nooit uit en dat vinden ze heel tof. Zo werkt Genzken bijvoorbeeld met natuurlijke materialen, maar ook met plastic – ze vindt dingen op straat of ze koopt artikelen in een bouwmarkt. Volgens Maurice komt dat overeen met de werkwijze van Doppelgang. “Er bestaan misverstanden over hoe wij eruit zien en welke muziek we zouden maken. Mensen denken bij ons vaak aan of gabber of hip-hop. Die worden dan toch blij verrast… of niet. Wij houden in ieder geval net als Isa zelf ook graag alle opties open in ons werk en dat geeft ons een vrij gevoel.”

Doppelgang x Isa Genzken 3

Vrijheid, vrijheid, vrijheid

Een vrij gevoel dus, vrijheid. Misschien wel het belangrijkste wat er is voor Doppelgang. “De wereld is momenteel natuurlijk best wel kapot eigenlijk. Wij streven naar een wereld waarin alles naast elkaar en positief kan bestaan. Onze eigen vriendengroep bestaat dan ook uit allerlei lagen van de bevolking. Letterlijk. Van jong naar oud, van dik naar dun, van man naar vrouw en alles daartussenin. Dat is toch vrijheid?” aldus Maurice.

“Maar ergens moet je beginnen, dus wij houden het bij onszelf en beginnen bij onszelf. Dat klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar zo werkt het wel.”

Net als Isa Genzken voelen Sander en Maurice de noodzaak om hun vrijheidsideaal te uiten. Dit is goed te zien in hun eerste videoclip getiteld ‘Guns Out’. De clip is gevuld met kennissen en close friends van de mannen, van drag queens tot oude rotten in het modevak. Stuk voor stuk bijzondere persoonlijkheden. “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd de diversiteit van Amsterdam in de clip te proppen. Ons ideaalbeeld te laten zien van hoe de wereld moet zijn, dat alles letterlijk naast elkaar bestaat. Dat is momenteel natuurlijk absoluut niet het geval in de wereld en misschien ook wel te ideaal. Maar ergens moet je beginnen, dus wij houden het bij onszelf en beginnen bij onszelf. Dat klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar zo werkt het wel.” aldus Sander.

Zijn er dan ook nog wel verschillen te ontdekken tussen Genzken en Doppelgang? Of is het echt een groot feest der herkenning? “Ik zie toch ook wel verschillen. Soms lijkt het, met alle respect, net alsof Isa geen enkele rekening houdt met esthetische normen en waarden. Alsof ze gewoon met uitspattingen werkt. Voor ons is dat niet zo. Qua esthetiek moet het voor ons heel erg kloppen juist, er moet wel een bepaalde lijn in zitten.” aldus Sander.

Doppelgang x Isa Genzken 4

“We zijn een soort post-internet beweging”

Bijzondere verschijningen, mensen die vooruitstrevend en vernieuwend zijn qua outfits en smaak, dat is waar de jongens van Doppelgang van houden. Tijdens de expo is te zien dat Isa Genzken voor velen een stijlicoon en voorbeeld is. “Ik vind dit wel erg grappig en opvallend, Isa lijkt in veel meer dingen op ons dan we in eerste instantie dachten. Isa haalt haar inspiratie uit de consumptie maatschappij, dit doen wij ook. Toch houden wij het in tegenstelling tot Isa wel heel erg binnenshuis. We worden vooral geïnspireerd door elkaar en door onze vrienden. We pikken dingen daarnaast gewoon heel erg snel op, we zijn eigenlijk een soort post internet beweging.” aldus Sander. Maurice voegt daar aan toe: “Daarnaast is Azië een hele grote bron van inspiratie voor ons. Geen enkele andere plek op aarde is zo vooruitstrevend en vernieuwend op het gebied van mode en kunst. Een grote speeltuin is het daar, geen beperkingen, alles kan. Dat trekt ons ontzettend aan, toch die vrijheid weer.”

Het Nieuwe Rock & Roll

Shotglaasjes, flessen drank, muziek… Dat Genzken niet vies is van een goed feestje is duidelijk te zien in haar expositie. Zelfs nu ze toch al wat ouder is heeft ze de smaak af en toe nog goed te pakken. Het valt ook de mannen op hoe vaak dit thema terug komt in de expo. “Kijk hier weer wat shotglaasjes, en hier een discman… Isa is een gekke meid!” Hoe rock & roll vinden de mannen van Doppelgang zichzelf eigenlijk? Maurice: “Natuurlijk hebben we een druk schema en staan we op veel festivals en feestjes, dan wordt er veel gefeest natuurlijk. We zitten er altijd middenin en genieten er ook volop van. Maar staat rock & roll gelijk aan drank en drugs? Sander en ik bewandelen met z’n tweeën ons eigen pad. We hebben dingen zelf in de hand en bepalen zelf ons leven. Niets is al helemaal gekaderd. Wij voelen ons rock & roll omdat we doen wat wij willen doen, net als Isa. Geen beperkingen! Misschien is dat wel het nieuwe rock & roll…”

De nieuwe single van Doppelgang is uit en wij hebben de primeur! Het nummer is afkomstig van de komende EP van Doppelgang, die deze maand uitkomt. Beluister ‘m hier! Volgens de boys beschrijft dit nummer de expo van Genzken en is het daarom het ideale nummer om te beluisteren tijdens een bezoek aan de tentoonstelling, die te bezichtigen is t/m 6 maart 2016.

Floor

Redactielid

Amsterdam rookie, cola light met een rietje, dagdromer en inspiratie zoeker. Jeans addict, sushi en tattoos. Cocktails en cava. Liefhebber van hip-hop en eclectic music. Een kleine rotzak met oog voor detail. Als ik groot ben wil ik schrijver worden.

Website

Het Nieuwe Rock & Roll: Doppelgang over Isa Genzken

Twitter Facebook WhatsApp