Share

Piaggio ken je vast wel van de bekende Vespa scooter, maar met de nieuwste innovatie genaamd Gita vervoert het bedrijf ditmaal niet personen, maar goederen. De cargo bot draagt jouw spullen, zodat jij dat zelf niet hoeft te doen – en daardoor heb jij je handen vrij voor andere, belangrijkere dingen.

De Gita is ontwikkeld door Piaggio Fast Forward, een innovatietak van de Italiaanse producent van o.a. vliegtuigen, scooters en motoren. De afdeling focust zich volledig op slimme reisoplossingen bedenken voor in de stad met behulp van smart mobility. De blauwe, wendbare robot is het eerste wapenfeit en beschikt naar eigen zeggen over dezelfde dynamiek, veiligheid en performance als wat je zou verwachten van een motor of auto. Zo kan de felblauwe, cirkelvormige bot bewegen met verschillende snelheden – van een aangename wandelsnelheid tot een sprintje trekken, binnen of buiten.

Dankzij een klein rond scherm op de voorkant van de Gita kunnen er notificaties worden weergegeven, zoals het batterijniveau. Je spullen bevinden zich overigens in een centraal compartiment. Hierin kun je al je spullen kwijt, zoals persoonlijke boodschappen en pakketjes, maar bedrijven kunnen bijv. ook magazijn goederen vervoeren met de bot. De opslag bevindt zich tussen de twee grote wielen die zich aan weerszijden bevinden. Deze zijn uitgerust met LED lampen die van kleur veranderen, zodat de Gita ook in het donker goed te zien is en veilig deel kan nemen in het verkeer.

De Gita is onlangs in gebruik genomen in Boston en zal in het komende half jaar deel uit maken van verschillende pilots op campussen van universiteiten. Of de blauwe butler ook eten gaat bezorgen lijkt onwaarschijnlijk – de bot gaat allereerst assisteren in bejaardenhuizen, schoolcampussen en op straat waar werkers de hele dag zwaar materieel moeten sjouwen om hun werk te kunnen doen.


Kevin

Editor-in-chief

Verzamelen en cureren als hoofdredacteur. Verder een pixelfuckende visual designer van websites en apps. Groot liefhebber van fashion, hip-hop en design.

Piaggio’s Gita is een cargo bot die jouw spullen voor je draagt

Twitter Facebook WhatsApp